Grønt Overblik
Mine favoritter Print side Tilføj Favorit

Kvalitet som bæredygtighedsparameter

Info
Beskrivelse:

Hvad er bærdygtigt egentligt?

Bæredygtighed er mange ting - det kan være sociel bæredygtighed, det kan være at gøre en forskel for miljøet ved at købe økologisk. Det kan ligeledes være ved at købe genbrug eller at begrænse sit forbrug til mindst muligt. Men kan det også være ved at købe kvalitet? Det vil dette skriv dykke nærmere ned i.

Alle ved, at køer ikke er de mest bæredygtige skabner, som betræder denne jord. Det er selvfølgelig ikke deres skyld, det er mere fordi mennesket har valgt at drive rovdrift på dem. Opdrætte dem med det ene formål at slå dem ihjel igen, for kød for skind og for meget lidt andet end personlig vindings skyld. Helt objektivt set, er det nogenlunde det 'husdyr', som leder mest CO2 ud per kg. kød.

Alligevel har mennesket en hungrende trang, til at spise ko - en trang som ganske sikkert udspringer af 1 ting - tradition og smagsløg.

Tradition: For langt de fleste danskere hænger oksekødet sammen med hverdagens hakkebøffer, pasta med kødsovs og deslige - hvor det i virkeligheden måske bør være mere et luksusprodukt. En pakke oksekød er faktisk billigere end en pakke kyllingekød af lignende kvalitet. Selvom kyllingen udleder langt mindre CO2 end koen gør det.

Smagsløg: Det der menes med smagsløg er, at danskerne er blevet vænnet til smagen af oksekød. Gennem en opfostring er startede som helt klejn. Vi er programmeret til at associere kød med en hverdagsfølelse. Det er uden tvivl en tendens, som er ved at vende, men det er ikke helt gjort endnu.

Ovenstående spreder sig ligeledes til den ekstreme forbrug-og-smid-ud kultur, som er blevet fremdyrket gennem de senere år. Det er muligt at købe t-shirts til 50 kr. fra ny i diverse forretninger. Der kan købes sko til næsten samme pris.

Fælles for ovenstående produkter er, at de kva deres monetære pris ikke tillægges værdi på samme måde som et dyrere produkt. Der er altså meget få der kæmper for at få et billigt TV til at holde længere.

Hvordan kan det være? Det er primært fordi, at vi i Danmark er blevet ekstremt rige. Vi smider altså ting ud "fordi vi kan".

Hvad kan man gøre ved det? Det er egentligt et rigtig godt spørgsmål - men 1 ting man kunne gøre, var at begynde at bruge levetid som et bæredygtighedsparameter. For hvis der indkøbes et par italienske herresko i super kvalitet, som potentielt kan holde 5-10 år. Så er der ingen grund til at shame folk for at bruge ko-læder i produktionen.

Bliver køer mere bæredygtige af den grund? Nej ikke i sig selv. Men hvis man måler på kvaliteten af slutproduktet, så har køer helt klart en plads i dagens danmark. Om end vi er nødt til at skrue kraftigt ned for gasproduktionen - altså deres prutter.

 

Tak fordi du læste med

Kategorier:   
Fakta

Efterlad en kommentar

Andre oplysninger

I De Grønne Sider:

Fandt 0 sider

I Øko-Kalenderen:

Fandt 0 sider

I Det Grønne Bibliotek:

Fandt 9 sider

I Den Grønne Opslagstavle:

Fandt 0 sider

I Det Grønne Arkiv:

Fandt 0 sider
Vi bruger cookies til at give dig en bedre brugeroplevelse. Ved at lukke dette banner, accepterer du vores brug af ​​cookies. Læs mere
Hvad vi bruger cookies til
OK

Statestik

Vi benytter sporing med Google Analytics til at forbedre vores indhold på hjemmesiden.

Indlejringer

Vi benytter indlejringer såsom YouTube, Google Maps m.m til at give dig en mere interaktiv oplevelse af vores hjemmeside.

Tilmeld dig Øko-net’s 25 års jubilæum – med reception, gøgl, foredrag, øko-suppe og musik!