1. Grønne Begivenheder
  2. »
  3. Receptioner / åbenthus-arrangementer
  4. »
  5. Bliv en del af Mosegårdens fællesskabsbaserede jordbrug
You must be logged in to submit contact form
Beskrivelse:

Bliv en del af Mosergårdens fællesskabsbaserede jordbrug og få friskhøstede grøntsager hver uge i hele sæsonen.

Mosegården Jordbrug er et nyopstartet kollektivt landbrug med en drøm om at bidrage til mere bæredygtig madproduktion. Gården ligger i Krøjerup lidt uden for Regstrup. Vi overtog Mosegården i sommeren 2018 og har fra 2019 dyrket en lille del af jorden med grøntsager efter økologiske principper. Vi ønsker at skabe et fællesskabsbaseret jordbrug hvor bønder og forbrugere kommer tættere på hinanden og der skabes et stærkere fællesskab omkring produktionen og afsætningen af årstidsbestemte grøntsager. Du kan være med ved at købe en andel.

En andel af årets høst i 2020 koster 3.500 kr, der betales forud for sæsonen. Vi sælger i alt 100 andele i 2020. Skriv til os hvis du vil have en andel på mosegaardenjordbrug@riseup.net

Hvad betyder det at være andelshaver?

En ugentlig grøntsagspose i 20 uger
Som andelshaver i 2020 får du en pose med friske grøntsager hver uge i 20 uger fra midt juni til slut oktober. En pose vil typisk indeholde 5-7 forskellige grøntsager såsom løg, bønner, porrer, squash, græskar, salat, kål, gulerødder, rødbeder eller andre rodfrugter. Vi bestræber os på at dyrke så mange forskellige afgrøder som muligt for at sikre et bredt udbud i posen.
Hvor meget vi ender med at producerer på markerne afhænger, ud over vores evner som jordbrugere, af regn og sol, vind og vejr. I det fælleskabsbaserede jordbrug satser vi sammen. Får vi en alt for tør, alt for våd, alt for kold eller alt for varm sommer, kan det betyde at nogen af vores afgrøder mislykkedes og ikke ender i poserne. Omvendt får i mere i poserne end planlagt, hvis høsten går godt. Hvad vi præcist kommer til at dyrke på markerne ved vi først i starten af 2020.
Vores grøntsager har mere jord på end dem i køber i supermarkederne og kan også sagtens variere i størrelse og form. Som jordbruger giver det ingen mening at smide sunde og velsmagende grøntsager ud, blot fordi de ikke er særlig store eller fordi de har små bidemærker som nemt kan skæres væk.Vi vil meget gerne minimere mængden af grøntsager der kasseres og vil gerne bidrage til at udvide forståelsen af hvordan rigtige grøntsager ser ud.

Vi udleverer grøntsager på gården, i København og i Lejre
Ligesom i 2019 vil vi have en fast afhentningsdag i København og en fast afhentningsdag her på gården. Derudover vil der i 2020 være mulighed for afhentning i lejre. Vi vil også gerne åbne muligheden for flere afhentningssteder i området omkring Mosegården og København. Hvis du har et sted hvor der er plads til at have grøntsager stående til afhentning og plads til at have tomme kasser stående til ugen efter, og hvis du/i kan samle mindst ti personer der gerne vil købe en andel, så afleverer vi gerne der.
Vi har endnu ikke lavet aftale om et afhentningssted i København for 2020, men bestræber os på at finde et sted omkring Nørrebro.
Hvis du er på ferie i nogle uger og derfor ikke selv får brug for din ugentlige grøntsagspose, kan du enten afmelde hos os, eller give posen videre til en god ven der så kan hente den. Vi har desværre ikke mulighed for at refundere for de uger folk afbestiller deres kasse. �
Vi udlevere bæredygtige stofnet i starten af sæsonen til at transportere grøntsagerne i, men i er selvfølgelig altid velkomne til at tage egne pose og kasser med. Vi bestræber os generelt på at minimere vores forbrug af emballage og vil så vidt muligt bruge genbrugeligt og/eller biologisk nedbrydeligt emballage.

Som medlem er du en del af gården
Som medlem af jordbruget bliver du inddraget i livet på gården. Du vil løbende modtage nyhedsbreve, og du vil blive inviteret til arbejdsdage på gården samt den årlige høstfest. Det er helt frivilligt om du har tid og lyst til at give en hjælpende hånd på Mosegården, og det forventes ikke at medlemmer hjælper til med produktionen. Omvendt synes vi det er vigtigt at det er muligt at være med på gården, for de der har lyst, og vi vil i løbet af sæsonen invitere til lugedage eller lignende. Man er derudover også altid velkommen til at skrive til os, hvis man gerne vil være med til arbejdet på gården.

Skriv en besked til os hvis du er interesseret i at købe en andel af høsten i 2020 på mosegaardenjordbrug@riseup.net

Bedste hilsner os fra Mosegården

Hvad er et Fællesskabsbaseret jordbrug?
Fællesskabsbaseret jordbrug, også kendt som andelslandbrug, solidarisk landbrug eller Kundebonde fællesskab, er et samarbejde mellem jordbruger og forbruger baseret på solidariske principper.
Det fællesskabsbaserede jordbrug skaber en direkte forbindelse mellem jordbruger og forbruger, hvor forbrugerne køber en andel af jordbruget produktion, fx for en hel sæson, og jordbrugeren bliver betalt for sin produktion forud for sæsonen. Der findes mange forskellige modeller for hvordan de enkelte jordbrug organiserer sig, men fælles for alle modeller er grundlæggende principper om samarbejde, tillid, solidaritet, og lokal forankring.

Ved at give forbrugere mulighed for at købe en andel i årets høst forud, sikres bønderne tryghed og økonomisk stabilitet, og forbrugerne får sunde og friske råvarer som de kender oprindelsen til. Som jordbrugere kan vi dyrke et større udvalg af spændene afgrøder, der endnu ikke er udbredte i butikkerne, og eksperimentere med mere skånsomme og bæredygtige dyrkningsmetoder. Det er muligt, fordi vi ikke er nød til at smide alle de grønsager ud, der ikke passer ind i supermarkedernes standardiserede krav til udseende og størrelse, og fordi vi kan afsætte afgrøderne til en fair pris. Ved at dele nogle af de risici der er forbundet med at dyrke jorden, mindskes presset på bønderne, og det giver plads til i højere grad at tænke bæredygtigt.
Som aftager af vores grøntsager har du langt mere viden om, hvor din mad kommer fra, og hvordan den produceres. Du får et større og mere interessant udvalg af friske sæsonbaserede grøntsager end hvad supermarkederne tilbyder. Og du får mulighed for at støtte et konkret jordbrug og er derigennem med til at støtte den spirende bevægelse mod en mere bæredygtig og robust jordbrugsproduktion.
Ved at dele både risici og fordele ved en sund og bæredygtig jordbrugsproduktion mellem jordbruger og forbruger og ved at jordbrugeren får en ordentlig pris for de fødevarer de producerer kan det fællesskabsbaserede jordbrug være en bæredygtig landbrugsmodel også for fremtiden.

Eventdato: 1. februar 2020 - 15. februar 2020
Tidspunkt: 10.00
Arrangør(er):

Mosegården Jordbrug

Adresse:
Mosegården Jordbrug, ,
4420 Holbæk, Sjælland

ANDRE OPLYSNINGER OM: "Mosegården Jordbrug"

I Grønne Sider:
Beklager, ingen data.
I Grønne Begivenheder:
Beklager, ingen data.
I Grøn Vidensbank:
Beklager, ingen data.
I Grønne Annoncer:
Beklager, ingen data.
I Grønt Arkiv:
Beklager, ingen data.

ANDRE OPLYSNINGER

I De Grønne Sider:

Beklager, ingen data.

I Den Grønne Kalender:

Beklager, ingen data.

I Det Grønne Bibliotek:

Beklager, ingen data.

I Den Grønne Opslagstavle:

Beklager, ingen data.

I Det Grønne Arkiv:

Beklager, ingen data.