1. Grønne Sider
 2. »
 3. I praksis
 4. »
 5. Økologisk landbrug
 6. »
 7. Mosegården Jordbrug
You must be logged in to submit contact form
Beskrivelse:
Mosegården Jordbrug - økogrøntsager med respekt for naturen
Mosegården Jordbrug er et nyopstartet kollektivt landbrug med en drøm om at bidrage til mere bæredygtig madproduktion. Gården ligger i Krøjerup lidt vest for Holbæk. Vi overtog Mosegården i sommeren 2018 og dyrker fra 2019 en lille del af jorden. Vi ønsker at skabe et fællesskabsbaseret jordbrug (CSA) hvor bønder og forbrugere indgår i et solidarisk samarbejde. Vores jordbrugspraksis bygger på fem grundlæggende principper for, hvordan vi mener fremtidens landbrug skal fungerer.
De fem grundlæggende principper for vores jordbrugspraksis.
 • Landbruget som fælles-skaber: Der skal skabes stærkere bånd mellem by og bonde og mellem landbrug og lokalsamfund. Landbruget skal være med til at skabe levende og inspirerende fællesskaber på landet.
 • Færre maskiner og flere hænder: Fremtidens landbrug skal gøre op med vores afhængighed af fossile brændsler og skabe mere meningsfyldt arbejde. Ved at skabe landbrug, der er mindre afhængigt af stor maskiner, med behov for mange hænder skaber vi rammerne for en robust og fremtidssikret fødevareproduktion.
 • Jord skal plejes ikke pløjes: Levende jord med masser af organisk materiale er grundlaget for en bæredygtig landbrugspraksis. Derfor bruger vi nænsomme dyrkningsmetoder og forsøger at rode så lidt i jorden som muligt. Regnormene skal have fred til at gøre deres uundværlige arbejde og insekter skal ikke forvises til små vildtstriber i kanten af markerne.
 • Rigtig mad bygger på lokaltproducerede råvarer: I stedet for at spise forarbejdede fødevarer der bliver transporteret hele jorden rundt, skal vi tilpasse vores madvaner til det sted vi bor. Småskala produktionen af sæsonbaserede grøntsager er den bedste garanti for sunde og friske fødevarer også i fremtiden.
 • Mere mangfoldig natur: Insekter og fuglesang hører landbruget til. Det er os som jordbrugere der har adgang til jorden og skal skabe øget biodiversitet og leverum for flere vilde arter. Både insekter, større dyr og microorganismer skal kunne trives blandt grøntsager, frugt og korn.
Fællesskabsbaseret jordbrug
Et fællesskabsbaseret jordbrug (på engelsk Community Supported Agriculture CSA) er et samarbejde mellem jordbruger og forbruger baseret på solidariske principper. Ved at give forbrugere mulighed for at købe en andel i årets høst, sikres bønderne tryghed og økonomisk stabilitet, og forbrugerne får sunde og friske råvarer som de kender oprindelsen til. Det fællesskabsbaserede jordbrug er allerede et udbredt koncept i mange lande, og vinder også mere og mere frem i Danmark, som en model for et fremtidigt bæredygtigt landbrug.
Som jordbrugere kan vi dyrke et større udvalg af spændene afgrøder, der endnu ikke er udbredte i butikkerne, og eksperimentere med mere skånsomme og bæredygtige dyrkningsmetoder. Det er muligt, fordi vi ikke er nød til at smide alle de grønsager ud, der ikke passer ind i supermarkedernes standardiserede krav til udseende og størrelse, og fordi vi kan afsætte afgrøderne til en fair pris. Ved at dele nogle af de risici der er forbundet med at dyrke jorden, mindskes presset på bønderne, og det giver plads til i højere grad at tænke bæredygtigt.
Som aftager af vores grøntsager har du langt mere viden om, hvor din mad kommer fra, og hvordan den produceres. Du får et større og mere interessant udvalg af friske sæsonbaserede grøntsager end hvad supermarkederne tilbyder. Og du får mulighed for at støtte et konkret landbrug og er derigennem med til at støtte den spirende bevægelse mod en mere bæredygtig og robust landbrugsproduktion. Vi ønsker at skabe et stærkt bånd mellem os og vores andelshavere, og alle er til enhver tid velkommen til at komme forbi gården, for at se hvad vi laver, eller give en hånd med. Du vil også blive inviteret med til arrangementer på gården såsom vores årlige høstfest.
Vil du være en del af vores fællesskabsbaserede jordbrug?
Du kan købe en andel af dette års høst forud for sæsonen. En andel koster 2500 kr. Til gengæld for du en kasse med friske grøntsager hver uge i mindst 16 uger fra engang i juni og indtil markerne er tomme. Din ugentlige kasse kan afhentes hver tirsdag på Nørrebro i København eller hver onsdag her på gården. Da det er vores første år afsætter vi kun 30 andele i 2019 for at sikre plads til fejl og læring. Vi håber derfor også, at du ser din andel som en konkret støtte til udviklingen af Mosegårdens jordbrug, som forhåbentlig kan vokse sig større og bedre med årene til glæde for endnu flere. Hvis du vil købe en andel af dette års høst skal du skrive en mail til mosegaardenjordbrug@riseup.net, med navn, telefonnummer og mailadresse og hvor du gerne vil afhente din ugentlige kasse.
Om Mosegården
Mosegården er en gul trelænget gård med 25 hektar jord beliggende lidt vest for Holbæk. I 2018 overtog kollektivet Mosegården stedet, med en drøm om at omdanne de store markparceller til en myriade af mindre områder med mulighed for at genoprette tabt natur og skabe øget biodiversitet og samtidig have plads til at eksperimentere med, hvordan en bæredygtig og fællesskabsbaseret jordbrugspraksis kan fungere. Fra 2019 dyrker vi en lille del af markerne med et bredt udvalg af grøntsager, mens resten af jorden er bortforpagtet til produktion af økologisk foder til malkekøer.
Vores produktion er endnu ikke certificeret økologisk, men dyrkes efter økologiske og skånsomme metoder. Til gengæld er vores gård altid åben, og vi fortæller gerne om vores dyrkningsmetoder så vores aftagere kan have tillid til de produkter de køber.

ANDRE OPLYSNINGER OM: "Mosegården Jordbrug"

I Grønne Sider:
Beklager, ingen data.
I Grønne Begivenheder:
Beklager, ingen data.
I Grøn Vidensbank:
Beklager, ingen data.
I Grønne Annoncer:
Beklager, ingen data.
I Grønt Arkiv:
Beklager, ingen data.

ANDRE OPLYSNINGER

I De Grønne Sider:

Beklager, ingen data.

I Den Grønne Kalender:

Beklager, ingen data.

I Det Grønne Bibliotek:

Beklager, ingen data.

I Den Grønne Opslagstavle:

Beklager, ingen data.

I Det Grønne Arkiv:

Beklager, ingen data.