1. Grønne Sider
  2. »
  3. I praksis
  4. »
  5. Demonstrationsprojekter
  6. »
  7. Marstal Fjernvarme
You must be logged in to submit contact form
Beskrivelse:

Solvarme

Solindfaldet i Danmark repræsenterer ca. 200 gange den energimængde, som vi i alt bruger til varme, elektricitet, transport, etc. i den samme periode.

Med en sådan energikilde, ja så må man undre sig over, at der ikke er flere der udnytter den.

I Danmark var der, frem til 1994, kun 2 fjernvarmeværker der udnyttede solens energi til varmeproduktion i større målestok.

I starten af 1994 fik Marstal Fjernvarme fra FRI´s skitseprojektordning bevilliget 10.000 kr. til et projekt til et 75 m2 anlæg på Ærø Svømmehal samt 20.000 kr. til et skitseprojekt for installation af solvarme i forbindelse med fjenvarmeforsyning.

Idéen til solvarme blev fostret, da Marstal Fjernvarme undersøgte mulighederne for at anvende biobrændsel i stedet for spildolie til varmeproduktion.

Skitseprojektet viste, at et anlæg på ca. 8.000 m2 med en akkumuleringstank på 1500-2000 m3 ville kunne dække 13-15 % af varmebehovet, dog således at dækningen var 100 % i 3 til 4 sommermåneder.

I og med dækningsgraden skulle være 100 % i sommermånederne var kravet til fremløbstemeperaturen at den skulle være mellem 70 - 72°C.

For at imødekomme dette krav blev det overvejet at udføre anlægget med variabelt flow, således at der kunne opnås en højere fremløbstemperatur, når solind-faldet ikke var på sit højeste. Denne måde at styre et anlæg på var imidlertid ikke særlig kendt, da de fleste anlæg kører med et konstant højt flow og en vari-eret fremløbstemperatur.

Bestyrelsen i Marstal Fjernvarme ønskede at afprøve dette princip i mindre målestok inden man gik i gang med et 8.000 m2 store anlæg, og i juli måned 1994 indviede man et 75 m2 anlæg, udført med variabelt flow, på Ærø Svømmehal.

Dette anlæg blev opbygget efter samme principper som et kommende stort an-lægs var tænkt opført, og efter et halvt års kørsel var resultaterne så gode, at Marstal Fjernvarme besluttede at etablere det store anlæg på 8.000 m2.

Solfangerarealet er i 1999 udvidet med ca. 1.000 m2, og er nu på i alt 9.043 m2.

Marstal Fjernvarme var bygherre på projektet og man valgte Per Alex Sørensen fra firmaet PlanEnergi i Skørping som bygherrerådgiver og Flemming Ulbjerg fra Rambøll´s Svendborg afdeling som projekterende.

Anlægget bestod af 640 solpaneler ( nu 720) á 12,5 m2, produceret af firmaet ARCON, som blev opstillet i 32 ( nu 36 ) rækker på et areal der udgør ca. 20.000 m2.

Ved siden af anlægget er opført en bygning på 150 m2, som indeholder pumper, varmeveksler, styring, nødstrømsgenerator og et forevisningsrum.

Ved siden af bygningen blev der opført en 2.100 m3 varmeakkumuleringstank, der i sommermånederne, med en fuldt opvarmet tank, kan klare forsyningen til Marstal by i 3 til 5 døgn. Lagerkapaciteten er på ca. 100 MWh.

Temperaturen i lagertanken ligger normalt på 70 til 75°C og i særlige solrige perioder op til 95°C.

Skulle der opstå meget lange perioder med lille bidrag fra solvarmen, vil de bestående kedler blive sat i gang såfremt den ønskede fremløbstemperatur ikke kan leveres. Uden for sommerperioden bidrager anlægget til opvarmning i form af opvarmning af returvandet inden det ledes til de bestående kedler.

Adresse:
Jagtvej 2, ,
5960 Ærø, Syddanmark
Telefon: 62531564
Hjemmeside:
Emneord:

ANDRE OPLYSNINGER OM: "x1e802ljm51b"

I Grønne Sider:
Beklager, ingen data.
I Grønne Begivenheder:
Beklager, ingen data.
I Grøn Vidensbank:
Beklager, ingen data.
I Grønne Annoncer:
Beklager, ingen data.
I Grønt Arkiv:
Beklager, ingen data.

ANDRE OPLYSNINGER

I De Grønne Sider:

Beklager, ingen data.

I Den Grønne Kalender:

Beklager, ingen data.

I Det Grønne Bibliotek:

Beklager, ingen data.

I Den Grønne Opslagstavle:

Beklager, ingen data.

I Det Grønne Arkiv:

Beklager, ingen data.