1. Grønne Sider
  2. »
  3. I praksis
  4. »
  5. Økosamfund i Danmark
  6. »
  7. Friskoven
You must be logged in to submit contact form
Beskrivelse:

Beskrivelse

Friskoven er stadig ved at arbejde på vores værdigrundlag og juridiske struktur og økonomi! Her er lidt af de tanker vi har samlet indtil nu. Når alt er på plads er vi klar med en fast andelspris og vision for stedet!

Friskoven er et økosamfund under opstart i Almindingen på Bornholm med plads til ca. 15 boliger.

Drømmer du om at bygge dit eget hus midt i den vilde natur og være med til at skabe rammerne for et bofællesskab midt i skoven, hvor børn kan være vilde og frie og grøntsagerne kan vokse langt fra sprøjtegifte og byforurening, så er Friskoven måske svaret på dine hedeste drømme!

Stedet er en gammel produktionshøjskole med 12 hektar land (8 heraf fredsskov), som har stået tomt siden 2010 og har fået lov til at forfalde. Der ligger et kæmpe renoveringsarbejde foran os.  Vi ønsker at istandsætte bygningerne med bæredygtige materialer og skabe et samfund hvor vi kan have hver vores bolig og en masse fælles aktiviteter i vores dagligdag.

Vores hjerte ved at "det kræver en landsby" at trives i harmoni som menneske. At have et levende netværk lige udenfor vores dør, i smukke omgivelser i den vilde natur. Vores drøm er at skabe denne landsby, hvor vores børn kan løbe frit og lege sammen, med vores 8 hektar skov som legeplads og voksne kan arbejde sammen og støtte hinanden såvel følelsesmæssigt som med praktiske projekter.

Arbejde og økonomi

Vores drøm er at skabe en landsby, hvor vi hjælper hinanden med ting som samfundet ellers kræver penge for - børnepasning, reparation, nybyg og hvad landsbyen ellers rummer af færdigheder. Vi ønsker at være selvforsynende med så mange aspekter som muligt.

På denne måde vil vi være mere frie økonomisk og have sikkerhed i vores landsbys netværk.

Ønsket er at så mange som muligt genererer indkomst gennem landsbyen for at bidrage til et aktivt landsbyliv.

Vi hjælper hinanden økonomisk, ejer jorden i fællesskab, men vi har stadig vores egen privatøkonomi og styrer vores egen bolig. Vi betaler månedligt til en fælles konto for forbrug og mod fremtidige investeringer som vi beslutter i fællesskab.

Børn og hjemmeskoling

Vi ønsker at skabe et miljø for hjemmepasning og hjemmeskole. Der er allerede et stærkt hjemmeskole fællesskab på Bornholm og vi ønsker at oprette en "ALC" (Agile Learning Center) - et sted hvor hjemmeskolere fra øen kan mødes. Vi håber på et stærkt hjemmeskolefællesskab i landsbyen, men alle har altid retten til at vælge skole til, til hver en tid hvis det ønskes.

Fællesskab og frihed

Vi ønsker individuelle boliger og private haver med plads til at gøre som man vil.

Vi har mulighed for fælles dyrkning af jord, fællesspisning 1-3 gange om ugen (kan variere), fælleshus med koncerter og events. Mulighed for fælles kreative værksteder, café, butik, bevægelsessal, biograf, bageri, industrielt køkken, dyrehold, skovhave eller lige det slags værksted som du drømmer om at skabe!

Bæredygtigt Byggeri

Vi ønsker at udforske og eksperimentere med bæredygtigt byggeri og invitere workshopholdere som en del af opbygningen af stedets fællesarealer. Nybyggeri skal som minimum bygges med bæredygtige materialer - genbrug er tilladt og bevaring af eksisterende bygninger er også i orden.

Energi og miljø - Radikal Bæredygtighed

Radikal bæredygtighed er en måde at tilgå bæredygtighed, der fundamentalt omlægger vores livsmåde, således at andelshaverne kan leve indenfor de planetære grænser uden at eksportere vores miljø- og klimabelastning til andre dele af verden og uden at lide væsentlige økonomiske og materielle afsavn. Den måde vi producerer og bruger mad, ting, omgivelser og natur vil søges omlagt langs linjer om lokal og fælles forsyning, gensidig hjælp, reparation og genanvendelse og kulturer, der værdsætter ikke-materielle goder.

For jordbrug, fødevarer og naturrelationer lader os inspirere af permakultur og regenerativ praksis. Værdier som lokal- og selvforsyning, maksimering af biodiversitet, fødevaresikkerhed og forhøjelse af jord- og madkvalitet og fuldt selvbærende kredsløb for vand, mad og ressourceforbrug – og vi benytter os ikke af kunstgødning eller sprøjtegifte.
For energi- og ressourceforsyning vil vi arbejde med fælles løsninger med lav kompleksitet, gerne lokal forsyning og sammenhængende systemer, der baserer sig på fornybare ressourcer og lokal og regional energiautonomi, lokal biomasse og varmepumper afpasset til beboernes behov og egne solceller eller bornholmsk folkeejet havvind. Vi vil arbejde aktivt med ressource- og næringskredsløb for at maksimere genbrugs- og genanvendelsesmængden og nedsætte behovet for energi-input, både i byggeri, energiforsyning og håndtering af vand, spildevand m.v.
I transporten søger vi gennem samkørsel, cykling, el-drevet transport og lavere afhængighed af transport at minimere vores afhængighed af fossile brændsler, samtidigt med at vi dog vil sikre mobilitet og sammenhæng med den omkringliggende verden, fremfor afsondrethed.

Nuværende status

Det skal understreges at der pt ikke er alle disse ting på stedet - det er noget som vi skal skabe sammen! 

Vi er nu en kernegruppe på 10 voksne og 11 børn, som arbejder på at stifte en andelsforening og anlægge de grundlæggende værdier, som vi gerne vil have på plads inden vi inviterer nye med i projektet. Du er dog meget velkommen til at komme som gæst og høre mere!

Vi inviterer altid frivillige til at komme og bo på stedet og hjælpe til med fælles projekter.

ANDRE OPLYSNINGER OM: "Friskoven"

I Grønne Sider:
Beklager, ingen data.
I Grønne Begivenheder:
Beklager, ingen data.
I Grøn Vidensbank:
Beklager, ingen data.
I Grønne Annoncer:
Beklager, ingen data.
I Grønt Arkiv:
Beklager, ingen data.

ANDRE OPLYSNINGER

I De Grønne Sider:

Beklager, ingen data.

I Den Grønne Kalender:

Beklager, ingen data.

I Det Grønne Bibliotek:

Beklager, ingen data.

I Den Grønne Opslagstavle:

Beklager, ingen data.

I Det Grønne Arkiv:

Beklager, ingen data.